ENG BIO   FR BIO

 

Deze allround hoboïste ontplooide, naast een klassiek parcours met jarenlange ervaring in orkesten en als kamermuziekmuzikante, een interessant traject in de wereld van de hedendaagse muziek,   cross-over en multidisciplinaire projecten.

Al tijdens haar studies (in Brussel en Antwerpen) was Kristien Ceuppens een graag geziene gaste in de Belgische orkestwereld (o.a.  deFilharmonie o.l.v Philippe Herreweghe met o.m. CD opname Mis en Psalmensymfonie van Stravinsky met Collegium Vocale Gent, Orkest van de Koninklijke Muntschouwburg o.l.v. K. Ono, l’Orchestre Royale Philharmonique de Liège en het Brussels Philharmonic). In Duitsland wordt ze geregeld uitgenodigd door het Symfonieorkest van de WDR in Keulen (o.l.v. Peter Eötvös, Sylvain Cambreling, Ian Volkov, Emilio Pommarico, e.a).

Deze ruime activiteit, samen met een lesopdracht in het Deeltijds Kunstonderwijs in de Stedelijke Academie van Vilvoorde hinderde haar niet om zich meer en meer toe te leggen op haar grote passies: hedendaagse muziek en multidisciplinaire producties.

Ze speelde bij het Spectra ensemble en is een veel gevraagde gastmuzikant bij  het Ictus-ensemble (o.a. tournee Japan met dansgezelschap Rosas), Champ d'Action, Het Collectief (Rikadla, productie Janacek met CD opname, met Collegium Vocale Gent o.l.v. Reinbert De Leeuw), Ensemble Sturm und Klang, het Keulense Musikfabrik (o.m. scenische wereldcreatie van Sonntag aus Licht van Stockhausen), het Portugese ensemble Remix o.l.v. Peter Rundel (o.a. Oresteia van Xenakis in een regie van La Fura Dels Baus, The Yellow Shark van Frank Zappa, productie in de Elbphilharmonie Hamburg) en het Sloveense ensemble Neofonia uit Ljubjlana (Death of Light van Jonathan Harvey).
Met al deze ensembles stond ze op de podia van  de grote muziekfestivals in Europa en daarbuiten. (Berliner Festspiele, Musica Straatsburg, Holland Festival, Transit, Ars Musica, Huddersfield, Wittener Tage für neue Kammermusik, Schwetzinger Festspiele, Académies Musicales de Saintes, Crete Senesi Collegium Vocale Gent, Cité de la Musique Parijs,….) Met het WSO (WDR Köln) was ze soliste in Speakings van Jonathan Harvey in Bochum tijdens de Ruhr Trienale.

Daarnaast realiseerde ze verschillende “cross-over”producties:  “Puzzled”  (Zefiro Torna en de danscompagnie ZOO/Thomas Hauert), “Zones” Zefiro Torna/Triatu), “Bachcrab” (Zefiro Torna en ensemble Variances),  “Metamorfosen” (met Aram Van Ballaert en Sara Vertongen), “Heaven and hell”, project rond William Blake in een regie van Caroline Petrick (met klassieke muzikanten en metalband).                                                                                                                  Ze werkte ook mee aan een  CD van jazzmuzikant Bruno Vansina (en optreden op Jazz Middelheim) en deed opnames met Spencer The Rover (The accident) en Aram Van Ballaert (o.a. tv serie Quiz me quick, Sinterklaas).

Met haar eigen ensemble “Styx”, opgericht in 2020, creëerde ze al verschillende producties, waaronder een programma rond vrouwelijke componisten, een samenwerking met het componistencollectief KL-EX en een project met jazz musici.
Ze behoort tot de pool van muzikanten van de organisatie “Sounds for the Soul”, die met muziek mensen ondersteunt die door een moeilijke periode gaan.

Kristien Ceuppens is curator van het Begga-Festival in Mechelen, een festival met focus op vrouwen in het Begijnhof, dat voor het eerst plaatsvond in 2022 en waarvan in 2024 een tweede editie komt.